Dags att så luktärtor

2017-03-24 | Victoria Skoglund, Fröer, Odla i kruka, Zetas Trädgård

Jag är alltid lite för ivrig och har redan sått första vändan luktärtsfrön med resultat av för rangliga plantor.

Som regel gror de fort så starta inte för tidigt. April är en bra tid för att sätta igång.  För bästa grobarhet lägger jag fröet i blöt ett dygn innan sådd. Fyll en djup kruka med hälften blomjord. Därefter såjord som är lätt sandblandad och inte så starkt gödslad. Detta gör jag för att slippa störa plantan med för många omplanteringar. Täck sådden med plast försedd med lufthål.

Ställ krukorna eller lådan i ett ljust svalt fönster. Omkring 18-20grader brukar vara idealiskt. När groddarna bildat två-tre parblad brukar jag nypa av dem precis ovanför bladen och plantera om i nya krukor i vanlig blomjord. Var försiktiga då jag upplever att rötterna är känsliga vid flytten. Det finns en krukmakare som man kan göra krukor av tidningspapper. Dessa krukor förmultnar och går att plantera ut direkt utan omplantering.

Sätt dem lite djupare vid andra omskolningen så bildas nya rötter längs med stjälken. Jag sätter ut dem i stora krukor när frosten är över. Täck med fiberduk om det blir kallt och blåsigt. Luktärtorna behöver stöd och jag tycker det brukar bli fint att sätta ihop med en keramikknopp eller grovt snöre. ( Knoppen har vi sålt på Zetas, men finns ej kvar längre.)

Under sommaren ger jag två till tre givor kompost. De brukar även få flytande gödsel som bokashi. Tänk på att luktärtor inte vill växa på samma ställe år efter år. Byt plats eller jorden om du inte har möjlighet att byta odlingsställe. Välj ett soligt varmt läge. Plocka blommorna ofta, så bildas nya knoppar under hela sommaren och hösten. Ta även bort överblommande så att inte de bildar fröbaljor. Då slutar de nämligen att bilda nya knoppar.

Jag klipper blommor till buketter nästan varje dag under sensommaren. Ibland har jag någon enstaka i vas eller ibland långa rankor som får slingra sig ur ett krus.

Luktärten ’Wiltshire Ripple’ är ljuvlig och ser ut som en fladdrande vit linneduk med stänk av lingonsylt. Ni hittar den här.

En annan sort som jag tycker mycket om är ’Blue Velvet’. Skimrar som mörkblå sammet i augustisolen.

Generös doftande ’gåbortbukett’!

Här hittar ni vårt e-handelssortiment av luktärter  – sortimentet varierar från säsong till säsong.

/ Victoria

Läs även

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0