LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Dags att plantera Amerikanska irisar

2015-09-07 | Perenner, Victoria Skoglund, Zetas Trädgård

Nu är det rätt tid att sätta de magnifika amerikanska spektakulära irisarna. Jag planterade tre rizomer för två år sedan. De var så otroligt fina med sina svarta blommor i juni. Sorten heter ’Hello Darkness’ och blommar med stora sammetsliknande blommor i juni. Den står i komposition med Trebladspira Gillenia trifolata och röd perukbuske ’Cotinus ’Grace’. Tror denna komposition är en av mina mest lyckade i trädgården.

Iris Hello Darkness

Irisen är en växt som trivs på knepiga platser i trädgården. Läget måste vara väldränerat, torrt och soligt. Jag blandar upp min jord med grus och tillsatte lite benmjöl vid planteringen. Vattna medan den rotar sig, därefter vill den stå torrt. Lägg rhizomerna horisontalt i jorden och översidan ska anas ovan jord. Det sägs också att de ska delas vart fjärde år, annars avtar blomningen.

På Zetas växer Iris  ’Before the Storm’ vid entren. Den doftar grön vindruva och nyans av honung. Tillsammans med ’Allium ’Globemaster’ ( som också ska planteras nu ) och silvrig malört Artemesia filifolia. Det är också ett fint förslag på samplantering. Läget är soligt och varmt.

Iris 'Before the Storm'

Sortimentet är begränsat så jag vill höja en flagga för att vissa sorter snabbt tar slut.

Det finns fullt sortiment inlagt i webbshopen.

Fler förslag på perenner i soligt läge.

och Solhattar..

 

Kram V.

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0