LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Citronpaj med maräng

2015-03-29 | Kläder, Mat & Bak, Victoria Skoglund

Helgen har innehållit en hel massa gäster hemmavid och mässarbete. Johan har fyllt år och eftersom vi bor i ett så litet hus fick vi dela upp bjudningarna under helgen. Jag har bakat och lagat mat i vårt nya kök. Det är rena rama drömmen med långa beredningsbänkar och stora ytor att breda ut sig på. I lördags bakade jag en gudomlig citron och marängpaj som jag tänkte ni skulle få recept på. ( Den första pajen lyckades jag dock bränna upp då jag inte riktigt lärt känna ugnen. Passa marängen om ni sätter den under grillen..det går fort!! )

Citronpaj

Citronpaj är en av mina absoluta favoritdesserter! Jag bytte ut originalreceptet på marängen och gjorde italiensk maräng där man kokar en sockerlag till 125 grader. Ni får googla på det om ni vill prova. Det är lite mer omständigt, men jag tycker det är så mycket godare.

Citronpaj med marängtäcke

 125 g rumstempererat smör

  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl

Fyllning

  • rivet skal av 2 citroner
  • juicen av 2 citroner (juicen av 2 st motsvarar knappt 1 dl)
  • 3 äggulor
  • 125 g smör
  • 2 dl strösocker

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 2 dl strösocker
    1. Mixa smör, socker och ägg smidigt. Rör ner mjölet och samla till en deg. Låt vila kallt i en timme.
    2. Sätt ugnen på 225°C.
    3. Kavla ut degen och klä en pajform, ca 28 cm i diameter (för 8 port). Grädda i 10 minuter. Låt svalna.
    4. Sätt ugnen på 250°C, grill eller enbart övervärme.
    5. Fyllning: Tvätta citronerna väl. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa samman citronjuice, citronskal och äggulor.
    6. Smält smöret och blanda ner socker och citronblandningen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Låt den kallna och häll i pajskalet.
    7. Maräng: Vispa äggvitorna styva. Tillsätt sockret, lite åt gången och vispa till en tjock marängsmet. Fördela jämnt på citronpajen. Grädda i ca 3 minut under grillen. Obs! Håll koll på marängen!Jag smyckade pajen med små penseer och tulpanblad.

 

Citronpaj

När jag kom hem från trädgårdsmässan i lördags var det äntligen sol på terassen. Ni vet den där vårsolen som börjat värma. Vi satt ute en liten stund. Plockade några penseer till pajen.

Victoria Skoglund

Gosade med Sigge som är så där vårlycklig som bara katter kan vara.

victoria-vintage

Byxa och tunika kommer från Vintage by Fe. Skorna har jag köpt från Brandgarden.

Hoppas ni haft en fin helg.

Kram V.

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0