Citron och marängpajer

2019-05-06 | Victoria Skoglund, Mat & Bak

Jag försöker ofta vara ledig på söndagar. Det är min ’fixardag’ och jag försöker hinna ikapp sånt som jag inte hinner med på vardagarna. Tvätta, städa,handla mat osv. Jag gillar ju att baka och fika så det blev några citron och maräng pajer till eftermiddagskaffet. Jag visade dem på Instastories och det var många som frågade efter receptet som kommer här:

Ingredienser

  • 125 g rumstempererat smör
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 4 dl vetemjöl

Fyllning

  • rivet skal av 2 citroner (2 citroner motsvarar 4-5 msk)
  • juicen av 2 citroner (juicen av 2 st motsvarar knappt 1 dl)
  • 3 äggulor
  • 125 g smör
  • 2 dl strösocker

Maräng

  • 3 äggvitor
  • 2 dl st

Gör så här

Mixa smör, socker och ägg smidigt. Rör ner mjölet och samla till en deg. Låt vila kallt i en timme.
Sätt ugnen på 225°C.
Kavla ut degen och klä en pajform, ca 28 cm i diameter ( eller 6 st små formar ). Grädda i 10 minuter. Låt svalna.
Sätt ugnen på 250°C, grill eller enbart övervärme.
Fyllning: Tvätta citronerna väl. Riv skalet fint och pressa ut juicen. Vispa samman citronjuice, citronskal och äggulor.
Smält smöret och blanda ner socker och citronblandningen. Sjud på svag värme tills krämen tjocknar. Låt den kallna och häll i pajskalet.
Maräng: Vispa äggvitorna styva. Tillsätt sockret, lite åt gången och vispa till en tjock marängsmet. Fördela jämnt på citronpajen. Grädda i ca 3 minuter. Passa noga så inte marängen blir bränd!
Dekorera med små minipenseblommor. 
Vill visa er vårens första plockade bukett från trädgården. Narciss Actaea, White Lady, kungsängslilja och hägg. Underbar..eller hur?
/ Victoria

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0