LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Botaniska tulpaner är riktiga överlevare

2019-09-01 | Lökar, Zetas Trädgård

Många av de tulpanlökar vi köper är ofta mycket hårt förädlade och kommer inte tillbaka år från år. Det gör däremot de botaniska tulpanerna som till och med blir fler och fler med åren. Jag har några olika sorter i min trädgård som är planterade under träd och buskar. Tycker det är svårt att välja en favorit då alla har fina egenskaper på olika sett.

Violtulpanen ’Persian Pearl’ ( Tulipa humilis ’Persian Pearl’ ) satte jag för ett par år sedan. Första året var det någon insekt  som åt upp knopparna!! Men de senaste två åren har de blommat otroligt fint. Den blommar med mörkt violettrosa blommor som öppnar sig som stjärnor  i solen. Den blommar länge och doftar viol!  De har spridit sig bäst på en plats där det är lite torrare och kargare jord. Har provat att odla dem i kruka, men det blev inte bra. Stjälkarna blev för långa och gängliga. Jag tycker ni ska sätta dem i en rabatt där de kan förvilda sig och bli fler.

En annan vild tulpan som jag förälskade mig i när jag besökte lökparken Keukenhof i Holland är den Italienska tulpanen ( Tulipa clusiana ). 

När jag såg hur den hade förvildat sig i gräset var valet givet. Så otroligt fint när de sirliga eleganta blommorna nästan svävar i gräset. Den har inte hunnit sprida sig hos mig ännu.

Dvärgtulpanen ( Tulipa turkestanica ) är en romantisk tulpan som garanterat kommer tillbaka år från år. En mycket tacksam och lättodlad sort som får fler blommor på en och samma stjälk. Den har jag provat att odla i kruka och rabatt och båda alternativen går lika bra.

Har ni inte provat botaniska tulpaner förut så tycker jag absolut ni ska köpa lökar nu. Otroligt lättodlade, långlivade och tacksamma.

/ Victoria

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0