Bönorna flyttar ut

2015-05-11 | Victoria Skoglund, Växter

Vet inte om ni minns att bönorna blev förstörda av jordloppor förra året. Jag sådde dem i maj, det blev mycket varmt och torrt och jordlopporna frodades.

För att lyckas bäst med bönor bör man förkultivera dem. Speciellt de högvuxna sorterna har lång utvecklingstid. Jag sådde störskärbönan för tre veckor sedan och nu har jorden blivit tillräckligt varm för att de ska få komma ut i lådorna.

störskärböna

Bönor har ett ytligt rotsystem så var noga med vattning efter ni satt ut dem. Det gäller även när man sår bönor direkt i jord. Strödde lite aska som jag tog från öppna spisen, samt kompost som jag vände ner i jorden innan plantering. Bönor tycker om kalium och fosfor så det kan man slösa med under växtsäsongen.

Jag har tagit hem järnbågar som jag stoppade ner i jorden med ca 50 cm mellanrum. Trädde långa bambupinnar i hålen där jag fäster fiberduken med klädnypor. Fiberduken skyddar både mot frost och även förhoppningsvis mot jordlopporna.

bågar för pallkrage

Bågarna säljer vi på Zetas. Dock inte i webbshopen då de är så svåra att packa.

De kostar 65.- /st

störskärböna

Nu håller jag tummarna att få skörda i sommar. Jag har verkligen gjort allt för att lyckas denna gången.

Kram V

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0