Så inte dvärgkrassen ’Bloody Mary’ för tidigt!

2022-01-31 | Victoria Skoglund, Sommarblommor, Zetas Kollektion

Jag älskar krasseblommor! Inte bara för att de är dekorativa, utan för att de också är ätbara. Det är så fint att strössla både blommor och blad över rödbetssalladen eller ett fat med nykokta bönor. Förra sommaren direktsådde jag en krasse i mina odlingslådor och i ett par krukor på balkongen som var helt underbar. Dvärgkrassen ’Bloody Mary’ har ett knubbigt och kuddigt växtsätt och lämplig som kantväxt i balkonglådan, i pallkragen eller som ensam artist en lerkruka.

Det som är unikt med dvärgkrassen ’Bloody Mary’ är färgen. Lite som en cremegul/rosa urtvättad linneduk och blodröda strimmor. Till en början var blommorna åt det mer vinröda hållet och några enstaka guldiga. Men när det började bli kallare och blötare i jorden så ändrades färgen och bleknade till den mer smutsrosa tonen. Fantastisk fin!

Om man planterar krasse i för näringsrik jord så får man räkna med att det blir mycket blad till bekostnad av mindre blommor. Men låter man den torka ut lite mellan vattningarna så bjuder den på rikligt med blommor. Jag tycker att den mår bättre i lite halvskuggigt läge än i full sol.  Står den för varmt och i solgassigt läge brukar lössen vara ett faktum. Spola av vatten med slangen för att bekämpa dem så tidigt som möjligt. Det går bra att så fröna direkt i början på maj och den behöver inte förkultiveras. Vill man ändå tidigarelägga blomningen är en bra tid att så fröna inomhus i slutet av mars-april.  Fröna gror snabbt och växer till en färdig planta på bara några veckor.

Det är ganska vanligt att den angrips av kålfjärilslarver som kan kaläta krasseplantor på nolltid. Var därför uppmärksam och plocka bort larverna för hand så fort du ser dem.

Om du har angripna plantor i kruka kan du skaka lätt på hela krukan så brukar larverna trilla av och lätta att plocka upp och slänga.

Nästa vecka släpper vi för första gången Zetas en alldeles egen frökollektion med blomsorter vi tycker mycket om. Här finns bland mycket fina fröer av högsta kvalitet från England av bland annat dvärgkrassen ’Bloody Mary’ och två andra sorters dvärgkrasse.Vi har redan ett stort antal bevakningar på dem så det finns en risk att de tar slut snabbt.

Beskrivningar, antal frön och odlingsråd av alla sorter skrivs just nu och kommer att läggas ut inom närmaste dagarna. Här ser ni hela frökollektionen.

/ Victoria

 

 

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0