LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Blå nunneört

2016-04-13 | Perenner, Växter, Victoria Skoglund

Blå nunneört, Corydalis ’Craigton Blue’

Visst kan vissa av de blå nunnorna vara svåra att leva med men det finns en del som är lätthanterligare än andra. En av de blå sorterna jag funnit mest tillgänglig och blomvillig är Corydalis ’Craigton Blue’. En hybrid mellan C.flexuosa och C.omeiana. Hennes längd brukar nå nästan sjuttio centimeter med små sirliga klarblå lutande trumpeter. Blommorna är svårbeskrivna och jag fascineras över vad de vill berätta. Är det hennes utseende som vill locka till pollinering eller är hon bara fåfäng?

Blå nunneört

Bladverket är grönt flikigt och buskigt.  I slutet av maj träder hon fram och avlägsnar sig först i september ibland ända in i oktober. Hon får mat i form av mustig kogödsel varje vår, har hört att många säger att hon trivs i lätt sur jord, men det är inget som hon fått hos mig. Hennes doft är i mitt eget tycke inget jag förförs av, snarare tvärtom. Men den långa blomning hon bjuder på och den unikt azurblå färgen gör att hennes skönhetsvärde blir högt. Det här är en hybrid vilket gör att hon inte bildar några frön, så vill man föröka henne så är delning alternativet. Det är lätt att få henne att finna sig tillrätta i lätt skuggiga rum som trädgårdslunden. Hon är en knölväxt som sakta sprider sig i sidled och kan behöva delas vart tredje år. Utsökt är hon i sällskap med vitblommande trebladsarter eller sipprutan Anemonella thalictroides.

Vi säljer plantor nu på Zetas.

blå nunneört

/ V

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0