LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Bivänlig växt, Basilika ’Yemenite’

2019-06-14 | Odla i kruka, Sommarblommor

Basilika Yemenite Ocimum

En av mina absoluta favoritväxter i kruka är den högresta basilikan. Jag planterar dem i stora djupa krukor där de växer upp som små buskträd och klassiskt doftar basilika. Direkt efter plantering toppar jag plantorna kraftigt så att den bildar nya skott och blir buskig och tät. Bladen är gröna med purpurfärgad anstrykning. Ljustvioletta extravaganta blomspiror översållas av smått berusade förtjusta bin och humlor.

Vill man skörda bladen till mat och sallad bör man inte låta den gå i blom då smaken blir sträv och något besk. Istället odlar jag den grönbladiga basilikan för skörd på fönsterbrädan. Yemenite är tåligare mot både kyla och blåst. Den är däremot törstigare än den vanliga sorten och kräver en hel del vatten under sommarmånaderna. Jag ger den dessutom några nävar av Zetas eget gödsel och flytande näring under sommaren. Vill man spara plantorna bör de förvaras svalt och frostfritt. Den blir med åldern ett kraftigt buskträd med grova stammar.

Vi säljer fina plantor på årstidstorget / Zetas

 

/ Victoria

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0