LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Besvärliga slänter Tv4

2018-05-04 | Blandat, Victoria Skoglund

Imorgon gästar jag Tv4 och det handlar om att ge en besvärlig slänt liv och grönska. Det här är ett vanligt uppdrag hos många trädgårdsdesigners och landskapsarkietekter, då slänter kan vara besvärliga att få till. ( Mina tider är 8.20 & 11.10 och lite kortare inslag däremellan.)

Många marktäckande växter har olika krav och funktioner och det gäller att välja rätt och ge växterna bästa förutsättningar till att etablera sig. Jag frågade min kollega & trädgårdsdesigner Jesper om han hade några favoriter.

Här kommer hans förslag:

Sol-halvskuggigt läge:

Hybridsnöbäret, Symphoricarpos x chenaultii ’Hancock’. En mycket vacker krypande buske med bågböjda grenar som är översållad med små gröna blad.

Den trivs i inte i en alltför brant slänt. Klarar både sol-halvskugga. Jesper poängterar vikten av att jorden är bör vara ordentligt väldränerad. Speciellt om den ska växa i högre zon än 2. Annars är risken stor för vinterskador. Jag har dock ingen erfarenhet av den själv. Kan hålla med Jesper om att den är mycket fin och jag gillar dess växtsätt med grenar som nästan ser tredimensionella ut. Klicka här för att läsa mer.

Tål skugga och torka:

Liten stefanandra.

Önskar man en härdigare liknande marktäckare som liknar snöbäret ska ni välja Stephanandra incisa ’Crispa’ som klarar zon 4-5.

I min förra trädgård hade vi planterat liten stefanandra i en brant slänt och efter bara ett år så hade den brett ut sig och vuxit ihop. Plantavstånd beror på hur stora plantor ni köper. Men generellt kan ni räkna med 50-60 cm mellan plantorna. Blir 50 cm hög och trivs i sol-halvskugga. . Klicka här. 

Mitt förslag i soligt läge:

Kaskadtimjan,Thymus longicaulis ’Odoratus’

Jag har ju tipsat er förut om kaskadtimjan som växer i min soliga slänt. I år har den dock fått lite vinterskador. Tror det var de extremt kalla nätterna i mars som tog topparna på den. Jag har gått över med grässaxen och klippt bort det torra riset. Toppdressat med kogödsel och jag ser att det kommer nya knoppar därunder.

Blommar med violetta doftande blommor i juni som älskas av bin och humlor. Klicka här. 

( Grässaxen är för övrigt ett ypperligt redskap som jag använder extra mycket på våren när jag klipper lavendeln, isopen och plymspirean.)  Klicka här. 

Observera att plantorna brukar vara ganska små på våren när ni köper dem. Därför bör de sättas tätare än vad som anges. Det kan också vara svåra att få tag på. Men de flesta handelsträdgårdar brukar kunna ta emot beställningar. Ett annat fint alternativ är gråtimjan. En lågväxande marktäckare som tål sol och torka.  Jag brukar ha den i kruka, men det går naturligtvis att sätta den i marken också.

Soligt eller skuggigt torrt läge.

Flocknäva, Geranium macrorrhizum ’Spessart’ är en fantastisk tålig marktäckare som har flera goda egenskaper. Den binder jorden snabbt. Grönskar tidigt på våren och blommar med vitrosa blommor i juni -juli. Mycket tålig och lättodlad. Det finns flera olika sorter och jag rekommenderar även liten flocknäva där man kan blanda olika sorter för att få en skimrande blomning i  rosa nyanser. Klicka här för att läsa mer om den. 

 

Skuggigt och torrt läge:

I den branta slänten bredvid vårt trädgårdscafe växer röd sockblomma Epimedium x rubrum. En ytterst tålig marktäckare som klarar både skugga och torka.

 

 

På våren blommar den med sirliga röda nickande blommor. Underhållsfri och mycket lättodlad växt. Läs mer här. 

 

Alla klipp när jag är med på Nyhetsmorgon finns att se på Tv4 Play. Klicka här.

/ Victoria

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0