LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Bästa sekatören och havtornsklipp

2018-03-27 | Gardena, Växter, Victoria Skoglund

I helgen ska jag åka till Öland och fira påsk och öppna upp sommarhuset. Vi ska även tömma ladan och förbereda för att sätta in glas för att få ett vackert uterum.  Jag älskar våren på Öland.. även om nu vårvärmen tycks dröja.

Det är många som frågar mig om beskärning. Hur jag klipper och när jag klipper?

Vi börjar med havtornen som jag får flest funderingar kring. Första klippet i början på maj. Jag vill se de första små silvriga bladen innan jag beskär föregående hösts tillväxt. Jag har märkt att om jag klipper för tidigt så orkar och vill de inte slå ut. De är mest känsliga som unga plantor.

Den bästa sorten att formklippa havtorn heter ’Hikul’.

Andra klippet i början på juli och då brukar tillväxten vara så stor att jag först använder en liten elektrisk häcksax och därefter finputsar med sekatören.

Tredje klippet i september som oftast består i att jag snyggar till formen.

Havtornen tycker inte om att planteras tätt ihop med andra växter. De har en tendens till att få bruna blad undertill då.

( Nyplanterade plantor beskärs hårt och ner till hälften för att de ska bli riktigt knubbiga och täta. Fråga i er plantskola när ni köper dem var första snittet ska göras. )

Läs tidigare blogginlägg om mina havtornsbuskar här. 

Den här bilden är tagen i juli förra året.

Jag kan inte nog betona vikten av en riktigt bra sekatör. Som ni vet är jag ambassadör för Gardena och vill visa min favorit som jag använt under många år i min trädgård. Den har precisionsslipade blad och ett ergonomiskt handtag som gör att jag inte blir trött i handled eller fingrar. Det undre bladet är av rostfritt stål och kvaliten är så bra att de lämnar 25 års garanti.

Jag är inte förtjust i dagens konsumtionsmentalitet, utan tycker det är värt att lägga hundra kronor extra och använda mitt redskap i många år framåt. Sedan är det också ganska stor skillnad att klippa med en riktigt bra sekatör. Arbetet blir så mycket roligare och enklare. Precis som att ha en riktigt vass och skarp kniv i köket.

I samband med att jag presenterades som ambassadör och mitt samarbete med Gardena så har Zetas en kampanj på sekatören där ni får köpa den för 239.- ( ord. 299.- )

Klicka här. ( finns även i butiken )

Läs mer om Gardenas sekatörer här. 

Glad påsk / Victoria

 

 

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0