Förra året bakade jag en saffranskaka som var så himmelskt god att jag vill dela receptet till er igen.
Kombinationen mellan saffran, tranbär och vit choklad är ljuvligt gott!
6-8 bitar
- 1 släpplätt- eller aluminiumform, cirka 2 liter
- cirka 1 msk smör till formen
- 3-4 msk ströbröd
Kaka
- 1 pkt saffran, 1/2 g
- 1 dl hett, kokande vatten
- 225 g smör, rumsvarmt
- 4 dl socker
- 4 ägg
- 4 1/2 dl vetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl torkade tranbär plus 1 msk vetemjöl
Kräm
- 200 g cream cheese, Philadelphia
- 3 msk vispgrädde
- 100 g vitchoklad, hackad
Garnering
- färska tranbär
- ev.rosmarinblad eller lingonblad
- florsocker
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en släpplätt- eller aluminiumkakform.
- Blanda saffran och kokande vatten i en kopp. Låt dra cirka 5 minuter.
- Rör smör och socker poröst, använd elvisp. Vispa i ett ägg i taget. Häll i saffransvattnet genom en finmaskig sil. Rör ner mjölet blandat med bakpulvret, blanda om noga.
- Blanda de torkade tranbären med mjölet och blanda dem i smeten.
- Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen 50-60 minuter, eller tills kakan är genomgräddad, känn med provsticka. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.
- Stjälp upp kakan ur formen och låt den kallna.
- Lägg cream cheese i en bunke och vispa den med elvisp. Koka upp grädden i en liten släpplättstekpanna. Lägg i den hackade chokladen. Ta pannan från värmen och rör om tills chokladen är smält. Blanda ihop cream cheese och choklad till en fluffig kräm.
- Toppa den kalla kakan med krämen. Garnera med färska tranbär. Sikta över florsocker. Garnera med rosmarinblad.
Lycka till / Victoria