LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Bästa kanelbullarna och ett barndomsminne

2016-02-02 | Mat & Bak, Victoria Skoglund

Fika är viktigt. Oavsett om jag arbetar eller är ledig så finns alltid tid till fika. Mitt behov av fikarast grundlades i tidig ålder. Somrarna tillbringades på en ö i Åbolands skärgård. Min syster och jag cyklade alltid till brevlådan på grusiga lantvägar som kantades av veteåkrar och prästkragar.

Victoria

Med Åbolandsnytt på pakethållaren stannade vi till vid Siris hus. En stor gulmålad villa med röda pelargoner i en kopparkittel på stentrappan. En vithårig tystlåten kvinna med snälla ögon fick sin tidningsleverans. Vi fick sitta ner på kökssoffan och vänta. Vi doppade hårt finskt bröd med mycket smör i kaffe, fet grädde och sockerbit. Siri stod vid vedspisen med nedrullade nylonstrumpor och vita blåådriga ben. Tror aldrig jag någonsin såg henne sitta ner och vila. Vet inte när hon läste tidningen som vi hämtat åt henne. Hon var en hårt arbetande kvinna. Som ändå tog sig tid för kaffe och en stunds andhämtning. Dock på stående fot och alltid lite på språng. Vi talade inte med varandra. Vi satt i tyst samförstånd och rörde med teskeden i den skamfilade koppen.. Tystnad och fika är underskattat, och kaffe och bulle är nästan livsavgörande..eller hur?

Därför vill jag dela mitt bästa recept på kanelbullar som jag tror kommer från min farmor.

 
Ca 40-50
Deg
5 dl mjölk
50 g jäst
0,5 dl socker
1 dl ljus sirap
1 tsk stött kardemumma
13-15 dl vetemjöl
150 gram smör
1 tsk salt
Fyllning
200 gram smör
1 dl socker
1 dl sirap
riven mandelmassa ( ca 0,5 dl riven, lite efter behag)
1 tsk vaniljpulver
4-5 msk kanel

1. Värm mjölken till 37 grader. Blanda lite av mjölken med jästen och häll sedan i resten av mjölken. Tillsätt salt, socker, sirap och till sist mjöl. Blanda väl, den kommer vara kletig!

2. TIllsätt smöret i kuber och låt bearbetas i maskin i ca 10 min, tillsätt mer mjöl om det behövs (det kan se omöjligt ut till en början, men låt maskinen jobba och smöret kommer arbetas in tillslut. Degen blir nu otroligt lätt att arbeta med och man behöver inte tillsätta så mycket mjöl)

3. Jäs i 1 h. Under tiden blandar jag fyllningen, lättast att köra allt i en mixer så det blandas ordentligt.

4. Ta upp degen ur bunken och knåda några minuter. Dela i 2 delar. Kavla ut en del till en kvadrat (så tunn som möjligt). Bred på hälften av fyllningen. Antingen rullar du ihop till en rulle och sedan skär bullar ca 1 cm eller så delar du degen på mitten och skär tunna remsor som du tvinnar och snurrar ihop till ett nystan. Lägg varje bulle i ett bullpapper och därefter på en plåt med bakplåtspapper (bullpapper för att behålla fyllningen, bakplåtspapper för att inte smutsa ner plåten för mycket!). Gör därefter samma med resterande deg och fyllning.

5. Jäs i 45 min

6. Pensla med uppvispat ägg och lägg på pärlsocker. När du vispar ägget ha gärna i någon matsked vatten, då blir ägget inte så tungt och det går lättare att pensla. (Ibland lyxar jag till det och har både pärlsocker och mandelflarn )

7. Grädda i 225 grader i 8-10 min.

 

bullar

Kram V

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0