LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Basilika ’Yemenite’

2017-05-26 | Köksträdgården, Odla i kruka, Victoria Skoglund

En av mina absoluta favoritväxter i kruka är den högresta basilikan. Jag planterar dem i stora djupa krukor där de växer upp som små träd och doftar med sin klassiska basilikadoft.  Direkt efter plantering toppar jag plantorna kraftigt så att den bildar nya skott och blir buskig och tät. Bladen är gröna med purpurfärgad anstrykning. Ljustvioletta extravaganta blomspiror översållas av smått berusade förtjusta bin och humlor. Vill man skörda bladen till mat och sallad bör man inte låta den gå i blom då smaken blir sträv och något besk. Istället odlar jag den grönbladiga basilikan för skörd på fönsterbrädan.

Basilika Yemenite och Heliotrop

 

Basilika ’Yemenite’ är tåligare mot både kyla och blåst. Den är däremot törstigare än den vanliga sorten och kräver en hel del vatten under sommarmånaderna. Jag ger den dessutom några nävar av ’Zetas bästa gödsel’  var fjärde vecka under juni-september. Klicka här. Vill man spara plantorna bör de förvaras svalt och frostfritt. Den blir med åldern ett kraftigt buskträd med grova stammar. På Zetas har vi fått hem mycket fina exemplar just nu. Tyvärr så har vi inte möjlighet att skicka dem då dessa plantor är för sköra och går sönder i paket och i posthanteringen.

Här växer den i min stora kopparbytta i köksträdgården.

Prova den! Ni kommer att bli förtjusta.

Jag har tyvärr inte tid att svara på alla frågor och kommentarer men uppmuntrar er läsare att tipsa och hjälpa varandra.

/ Victoria

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0