LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Årets perenn, höstsilverax

2018-05-07 | Perenner, Victoria Skoglund, Zetas Trädgård

Höstsilverax, Actaea simplex ’Brunette’

Årets perenn och ett mycket bra val av perenngruppen i Sverige..tycker jag.

Ett elegant, mörkt bladverk som ger liv åt hela planteringar toppat med skira, doftande blomspiror som lyser upp trädgården om hösten. Höstsilverax är en pärla bland växter, många trädgårds-kreatörers älskling och Årets Perenn 2018.

Höstsilverax lyckas kombinera en ståtlig och stark karaktär med både livfullhet och grace. Det här är en perenn som galant axlar rollen som solitär men som också är en ypperlig lagspelare i blandade planteringar. Där har höstsilverax dessutom en fantastisk förmåga att även förstärka skönheten hos sina lagkamrater.

Höstsilverax, Actaea simplex, är grönbladig i sin ursprungliga form. Men när Perennagruppen nu valt växten till Årets Perenn 2018 är det de mörkbladiga sorterna de avser. Det är framför allt de som är utsökta i form och färg förutom att de är friska, härdiga och lättodlade på det sätt som krävs av en Året Perenn.

 

 

 

Min favoritdoft i september! Den påminner om solmogna smultron och känns i hela trädgården när den slår ut. I vas håller den sig i flera veckor. Min äldsta son kommer ibland hem bara för att få plocka några ax att ta med sig hem till sin lägenhet. En doft som satt sina spår även hos mina barn. Den är planterad tillsammans med anisisopens blå blommor och perukbuskens röda blad. Vill växa i mustig näringsrik jord. Den behöver en lång varm sensommar för att slå ut. Min erfarenhet är att den blommar tidigare och får fler knoppar efter en regnig sommar. Plantera den i ett soligt läge för att bladen ska få den mörkt röda färgen. I skugga blir bladen gröna. I landets norra delar är det inte alltid säkert att den orkar slå ut.

Jag har även provat att odla den i kruka och den kommer tacksamt tillbaka varje år. Krukan har stått ute intill husväggen med en träskiva över sig. Nu kommer massor av vackra blad upp ur jorden.

 

Vi har fått hem mycket fina plantor idag. De finns både på perennavdelningen och i E-handeln.

Klicka här.

/ Victoria

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0