LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Årets perenn 2019 / Purpurmejram

2018-09-30 | Perenner, Victoria Skoglund

I våras fick jag en fin förfrågan om att presentera Årets perenn 2019 på Elmiamässan. Jag fick dessvärre ett akut förhinder och hade inte möjlighet att åka ner till Jönköping och utföra uppdraget. Min ersättare Jessica Lyon fick träda in och gjorde enligt perenngruppen ett fint framförande och jag är henne mycket tacksam att hon kunde ställa upp.

Svenska perennaodlare i Perennagruppen har utsett Purpurmejram till Året Perenn 2019 och både jag och mina kollegor på Zetas tycker att det är ett mycket bra och genomtänkt val. Syftet är att lyfta fram och sprida kunskap om värdefulla, friska, härdiga och lättodlade växter.

Så här skriver de i sitt pressmeddelande:

Victoria Skoglund, trädgårdsmästare, inspiratör och TV-profil, hör till dem som tycker att purpurmejram ’Herrenhausen’ borde användas mycket mer än vad som är fallet idag:

– Det är en alldeles förtjusande växt där både blommor och blad har en stark, fin och kryddig doft. Gnuggar man bladen mellan fingrarna så sprider sig en doft av myrra, mint och oregano.

Purpurmejram ’Herrenhausen’ växer upprätt, rundat och blir ungefär 40 cm hög. Den börjar blomma i juli och fortsätter sedan oförtrutet långt in i september. Blommorna är små, ljust rödvioletta och sitter i täta samlingar. Foderbladen, och därmed blomknopparna, är mörkvioletta. Det ger ett fint färgspel i blomsamlingarna som skiftar i båda nyanserna av violett. Bladen är små, under våren purpurfärgade men övergår sedan i mörkgrönt. Stjälkarna är mörka och ger fin kontrast till såväl blommor som blad.

Insekternas flödande dryckesbar

Purpurmejram är en av de viktiga pollinerande insekternas stora favoriter. Bin, fjärilar, humlor och blomflugor – alla älskar ’Herrenhausen’.

– Den lockar till sig mängder av fjärilar av alla de sorter. När påfågelögat slår sig ner bland de purpurvioletta blommorna är det som en overkligt vacker målad tavla. Humlorna verkar närmast berusade av den generösa dryckesbaren, det kan bli som en rejäl fyllefest i nektarrik glädje, säger Victoria Skoglund.

Användningsområdet är brett. Purpurmejram ´Herrenhausen´ platsar i praktfulla rabatter, som kantväxt, elegant marktäckare, i köksträdgården och i kruka.

– Plantera den gärna i ett sicksackmönster med två plantor i varje riktning. Då får de naturligt stöd av varandra. Som kantväxt är ´Herrenhausen´ ett mycket bra val. Den vältrar sig ut över stenar och små murar som violetta, fluffiga moln, tipsar Victoria.

Ja, nu vet ni vad ni ska köpa för perenn nästa år. Purpurmejram!

/ Victoria

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0