Det var många som frågade efter receptet på apelsinskorporna jag bakade i för en tid sedan. De har en strykande åtgång i familjen och flera vänner har den återkommande på sina önskelistor. Jag bakar ofta dubbla satser och lägger i glasburkar som ’gå bort present’..
Jag tror jag skrivit om dessa tidigare, men här kommer receptet på nytt. Låt er inte skrämmas av de många ingredienserna. Det är ju det som gör de så otroligt goda!
1 rivet skal av en ekologisk apelsin
100 gr smör
1/2 dl sirap
1 1/4 dl socker
1 ägg
ca, 5 dl vetemjöl
1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk bikarbonat
1/4 tsk salt
2 tsk mald koriander
4-8 droppar bittermandel
2 rågade tsk vaniljssocker
Rör smör, socker och sirap till en mjuk smet. Blanda i de övriga ingredienserna utom mandeln. Blanda i mandeln och dela degen i 4 delar. Rulla längder och lägg på bakplåtssklädd plåt. Platta till dem en aning. Grädda mitt i ugnen i 200 grader cirka 15 min. Låt svalna och skär dem i sneda bitar. Ställ bitarna på högkant och grädda i ytterliggare 10-15 min i 200 grader. Låt dem kallna på plåten.
( Håll koll på dem i ugnen då värmen kan variera i olika ugnar. De ska vara gyllenbruna när de är klara vid första gräddningen )
Förvara dem i en glasburk eller plåtburk med lock.
Kram V.