LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Min egen organiska växtnäring

2021-04-27 | Växter, Victoria Skoglund

Växter behöver näring!

Under ett par års tid har jag tillsammans med biologen Jan Roed arbetat fram en flytande näring som kan användas till hela trädgården. Både till krukväxter, köksträdgården och trädgårdsväxter.

Som ni vet är jag mån om att ta tillvara på matrester och grönsaksrester och ge tillbaka till jorden. Att odla och skapa en levande jord är nyckeln till en frisk och livskraftig trädgård.  Att delta i kretsloppet känns viktigt för mig och det vi tar från moder jord ska också ges tillbaka. I min näring finns många kväve och CO2 fixerande arter som samverkar med växterna och lagrar in kol. Det ger en fertil jord med humus.

En winwin strategi för klimatet och odlingen!

Vi har  tagit tillvara på ekologiska grönsaksrester som vi fermenterat tillsammans med ekologisk rörsockermelass och naturliga levande jordmikrober.  Min näring har en låg koncentration av näringsämnen för att de levande probiotiska mikroberna ska må bra . Det låga  pH 3,5 ger lång hållbarhet. Den innehåller bioaktiva ämnen som antioxidanter, enzymer, aminosyror, vitaminer, organiska syror och probiotiska aktiva mikrober.

Jag vattnar mina krukväxter, alla växter i krukor på terrassen och köksträdgården / pallkragar med näringen.

Den finns att köpa både på Zetas i handelsträdgården och i webbshoppen. Klicka här. 

Flaskan får ej utsättas för minusgrader eller starkt solsken och en temp över 30 grader!  Då dör de levande mikoberna. Ibland kan en hínna som påminner om mögel bildas på ytan. Det är inget farligt utan ett tecken på att näringen ’lever’. Förvara flaskan mörkt och svalt.

Fullständigt innehåll:

Kväve & CO2 fixerande fotosyntesbakterier: Rhodopseudomonas palustris, Rhodospirillum rurbrum.

Kvävefixerande bakterier:
Azospirillum brasilense, A. lipoferum, Azotobacter chroococcum, A. paspali, A. vinelandii, Bacillus amyloliquefaciens, B. atrophaeus, B. licheniformis, B. megaterium, B. pumilus, B. subtilis.

Mjölksyrebakterier: Lactobacillus plantarum, L. casei, L. acidophilus, L. rhamnosus, L. lactis, Lactococcus lactis, Streptococcus thermophilus, Leuconostoc pseudomesenteroides.

Jästvamp: Saccharomyces cervisiae 

Gramnegativa bakterier: Pseudomonas putid (fixerar kväve), Pseudomonas fluorescens. 

Actinobakteria: Bifidobacterium animalis, B. lactis, B. longum, Cellulomonas fimi, Micrococcus luteus. 

Rhizosfärmikrober: Arthrobacter globiformis, Brevibacillus brevis, Phanerochaete chrysosporium, Streptomyces griseus, Trichoderma reesei. 

/ Victoria

 

 

 

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0