LEVERANS HEM TILL DÖRREN MED POSTNORD | BETALA MED KLARNA

Visste du att vi har en hemsida för Finland? Gå till zetas.fiStäng

Amerikansk svart iris och lila allium

2018-09-15 | Perenner, Victoria Skoglund, Zetas Trädgård

Iris Germanica-gruppen ’Before the Storm’

En amerikansk förbluffande hybrid som med sina midnattsvarta blommor förtrollar mig. De sammetsvarta blommorna med sitt lockande inre bjuder till förbjudna tankar och drömmar. Irisen är en växt som trivs på knepiga platser i trädgården. På Zetas är den svarta damen planterad vid entren tillsammans med den silvriga malörten Artemesia filifolia och lila alliumbollar av sorten ’Gladiator’. 

Läget måste vara väldränerat, varmt och soligt. Jag blandar upp min jord med grus, kogödsel och tillsatte lite Zetas gödsel vid planteringen. Vattna medan den rotar sig, därefter vill den stå torrt. Lägg rhizomerna horisontalt i jorden och översidan ska anas ovan jord. Det sägs också att de ska delas vart fjärde år, annars avtar blomningen.

Andra samplanteringsväxter kan vara de vitblommande sorterna av jättevallmon med svarta bottenfläckar som tex, ’Black and White’.

( Undvik den smutsvita sorten ’Perry’s White’). Som kantväxt intill en grusad gång är hon förnämlig då hennes skötselkrav är obefintliga.

Foto: Lena Granefelt

Iris ’Before the Storm’ doftar grön vinddruva och en nyans av honung. Klicka här. 

Ni hittar hela sortimentet av Zetas amerikanska trädgårdsirisar här.

/ Victoria

Zetas Nyhetsbrev

Ta del av säsongens inspiration, tips och nyheter. 

Tack! Du hittar strax ett välkomstmail i din inkorg. Om du inte hittar ditt mail kan det ha kommit vilse och hamnat i skräppost.

Shopping cart
Det finns inga produkter i varukorgen!
Fortsätt handla
0