Gör så här med
VINRANKAN
Tänk att få skörda egna druvor! Härdiga sorter gör det fullt möjligt även för den som inte har växthus. Vinrankan är en mycket dekorativ klängväxt som utan problem klär in staket, pergola och husvägg. Beskärning är ett måste om man vill få välsmakande frukter.
Vindruvor för växthus och friland
Vin, Vitis vinifera, är den vanliga vinrankan som odlas och används till vinframställning i Europa. Den är inte härdig i Sverige utom i de allra mest gynnsamma delarna av landet eller i växthus. En härdigare art är labruskavin, Vitis labrusca, som är vanlig i Nordamerika och östra Europa. Många av dagens sorter är korsningar där dessa två arter ingår, till exempel de s k staketdruvorna som härstammar från Lettland. Staketdruva är härdig i zon 3–4(5) och odlas på friland. Full härdighet uppnås efter 3–4 år.
Växtplats
Vinplantan ska ha ett soligt, varmt och vindskyddat läge. Den behöver en pergola eller stadig spaljé av något slag att bindas mot. Vindruvor växer kraftigt och sätter tätt med blad. Är det en växthussort, tänk på att i växthuset sätta plantan så att den inte skuggar andra solkrävande växter.
Jord
Jorden ska vara djup, lucker och väldränerad, gärna med inslag av lera. Om jorden är mycket lerig och tung förbättrar man den med en tredjedel till hälften kompost eller barkmull som blandas väl med befintlig jord. Staketdruvorna ska till skillnad från de flesta andra vinplantor ha en något sur jord. Använd en tredjedel rododendronjord eller naturell torv, en tredjedel barkmull och en tredjedel befintlig jord till dessa sorter. Blanda de olika komponenterna väl. Öppna och lufta alltid jordsäckarna före användning. Torv fuktas väl innan den blandas med övrig jord.
Gödsling
Undvik alltför riklig kvävegödsel till vin. ”Zetas bästa gödsel” är ett långtidsverkande naturgödsel som passar bra både som grundgödsling och som extra näringsgiva åren därefter. Mylla ner 3 dl ytligt i samband med plantering. Om plantan utvecklas normalt räcker det sedan med 1,5 dl på våren vartannat år. Till staketdruvor rekommenderar vi hälften Zetas bästa gödsel, hälften rododendrongödsel enligt ovan. KOLLA ROD.GÖDSEL
Plantering
Vårplantering rekommenderas för vanligt vin, Vitis vinifera. Staketdruva kan planteras april– oktober. Gräv en rejäl bädd, minst 40 cm djup och lika bred. Sänk ner krukan i en hink med vatten i ett par minuter. Tag försiktigt bort krukan och sätt ner plantan så att den kommer i samma nivå som den står i krukan. Fyll på med jord runtom och vattna cirka 25 liter. Ska plantan stå vid en husvägg så plantera inte närmare väggen än 40 cm eftersom det ofta är mycket torrt här. Om två plantor ska växa bredvid varandra bör avståndet mellan dem vara minst 3 m. Lämpligt avstånd beror dock mycket på vilken funktion plantorna ska ha och hur de formas i framtiden. Vintertäckning med till exempel torra löv och granris rekommenderas de första åren.
Vattning
Under de första två åren är det viktigt med vattningen. Det är omöjligt att ange exakt mängd men cirka 25 liter två gånger per vecka under vår och sommar beroende på väder. Vattna inte innan plantan fått blad på våren. Vinplantor har djupt rotsystem och är mycket torktåliga när de väl etablerat sig men det dröjer några år.
Beskärningens huvuddrag
Vinrankan är en klängväxt med mycket stark växtkraft. Den måste beskäras både sommar och vinter om man vill att det ska bli bra skörd och god kvalitet på druvorna. Det finns olika metoder för beskärning och det går att göra på olika sätt. Önskemålet är att skapa en kraftig mittstam och rikligt med sidoskott som bär druvklasar. Vinterbeskärningen syftar till att forma vinplantan. Den görs på senhösten när bladen fallit och plantan är i vila, november–december. Beskärningen är hård och går in på de förvedade delarna. Ingen beskärning görs under vintern–våren på grund av att savningen startar tidigt och vinrankan blöder (savar) lätt. Sommarbeskärning, pincering, syftar till att främja fruktutvecklingen. Den görs löpande under sommaren (juni–augusti) och består av inkortning av gröna årsskott. Om främsta syftet med vinrankan är att ha en vacker täckande klängväxt som klär in vägg, tak och pergola kan man beskära lättare. Man ska emellertid ha klart för sig att vinrankan glatt sticker iväg åt olika håll med långa vindlande skott och snart tar över om man inte gör något alls!
Beskär din vinplanta så här
Om vinplantan utvecklas normalt kan du följa nedanstående, mer ingående beskärningsråd. Men som sagt, det finns flera skolor i beskärning av vin!
Första årens beskärning: På senhösten samma år som planteringen skärs vinrankan tillbaka till två knoppar, så att det återstår cirka 10–20 cm. Under följande sommar släpper man fram två rankor som ska utgöra huvudstocken. Toppa dessa på 50–100 cm höjd. Klipp in alla sidoskott ovanför ett blad. På senhösten samma år skärs de två huvudrankorna ner till cirka en tredjedel och eventuella sidoskott över en knopp. Andra sommaren (efter plantering) toppas alla sidoskott regelbundet över två–tre blad. Klipp bort blomklasar även om det känns hårt! Kraften ska gå till att bygga upp en stark planta, inte sätta frukt i tidiga år. På senhösten skär man tillbaka huvudrankorna till ungefär halva årets tillväxt.
Beskärningen åren framöver: Efter cirka tre år har plantan rikligt med sidoskott och man kan låta druvklasar utvecklas. Under sommaren beskärs alla gröna skott två blad utanför blomklasen. Endast en klase per sidoskott släpps fram. ”Tjuvar” i bladvecken och sidoskott som inte blommar skärs bort så att endast ett blad blir kvar. Tag bort blad som skuggar de mognande druvorna. Vinterbeskärningen består i att skära tillbaka huvudrankan till önskad längd och alla sidoskott över en eller två knoppar. Gallra bland sidoskotten så att de kommer med cirka 25 cm mellanrum. När sidoskotten efter några år blivit för långa tar man bort dem och släpper fram nya. Gamla vinstockar kan föryngras genom hård tillbakaskärning på vintern och efterföljande sommarbeskärning.
Lämna en kommentar